Svátek má: Michaela

Regiony

Velikost textu:

Frenštát: V soutěži gulášů zvítězil Poctivák z Ostravy

Frenštát: V soutěži gulášů zvítězil Poctivák z Ostravy

Už dvacet sedm let patří Gulášové slavnosti k Frenštátskému kulturnímu létu.

Ilustrační foto
31. července 2018 - 12:00

V sobotu 28.července 2018 měli návštěvníci frenštátského autokempu možnost ochutnat devět soutěžních kotlíkových gulášů. Porota hodnotila nejen vzhled, chuť a vůni gulášů, ale také soutěžní stánek a kreativitu. Odpoledne byly na pódiu za přítomnosti starostky města Zdeňky Leščišinové slavnostně vyhlášeny nejlepší guláše. Hlavní cenu si odnesli "Ogaři" z Ostravy s gulášem Poctivák. Druhý byl "Tým Imrvére" s gulášem z hovězích líček a vložkou grilovaného portobella a třetí příčku obsadil "Mama Tým" s gulášem Mama guli. Tým "MY" ocenila porota za nejlepší stánek a cenu za inovativní a kreativní přístup získali opět "Ogaři". Vedle peněžní prémie, soudku piva a velkých vařeček všem výhercům předseda poroty zavěsil na krk originální dřevěné medaile. Moravskoslezskenovinky.cz o tom informovala Romana Stejskalová z Městského kulturního střediska ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Gulášovkám po celý den přálo krásné počasí a samotný souboj o nejlepší kotlíkový guláš začal o půl desáté dopoledne. Devět soutěžních týmů z Ostravy, Opavy, Frýdku-Místku, Štramberku, Karviné, Orlové, Frýdlantu a Frenštátu pod Radhoštěm mělo na přípravu soutěžního guláše čtyři hodiny.

Aby vše probíhalo podle pravidel, na to dohlížela odborná porota složená z profesionálů - Václava Formana, předsedy Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro oblast severní Moravy a Karla Drápala, vicemistra České republiky ve vaření kotlíkových gulášů, a ze zástupců laické veřejnosti -  Karla Kresty a Romana Pavlíka.

Porota hodnotila nejen barvu a vzhled gulášů, ale také kvalitu masa, chuť a vůni. I letos proběhla soutěž o nejlepší stánek, kde se hodnotila celková atmosféra, výzdoba stánku a kreativita.


O zajímavé chuťové kombinace nebyla na slavnostech guláše nouze. K ochutnání tak byl třeba guláš z kančí plece ochucený zelím, nebo guláš z hovězích líček s houbami, Plum guláš ozvláštnila švestková povidla a jelení guláš na červeném víně mohli návštěvníci ochutnat se sušenými švestkami.

Kromě voňavých gulášů se po celý den čepovalo pivo a připravovaly míchané nápoje, děti se mohly vyřádit ve skákacím hradu, projet v elektrických autíčkách a velmi vyhledávaný byl stánek s pískováním, kde děti vytvářely nádherné obrázky.

Nechyběl ani kulturní program. Na podiu se vystřídalo několik kapel různých žánrů. Pohodovou atmosféru navodila hned dopoledne kapela Manatees, která vystřihla cover verzi známých hitů v lehce upraveném kabátě. Odpoledne pak zahrály kapely My Project, Grog a tříčlenná Klika NJ Blues.

"Kvalita gulášů byla letos opět velmi dobrá. Někomu se dařilo více, někomu méně," zhodnotil letošní kuchařské klání předseda poroty Václav Forman. Všechny vítězné týmy se shodly, že do Frenštátu na Gulášové slavnosti jezdí velmi rádi a slíbily, že přijedou i na ty dvacáté osmé.

(vm, Moravskoslezskenovinky.cz, foto: arch.)